#VLOG05 – Olcsóbb az osztrák mobil?? :-O

Lájkolj minket!

Mivel egy ideje Ausztriában van a főhadiszállásunk, így gondoltam megnézem, hogy itt kint milyen árban vannak a mobil előfizetések és mit adnak a pénzünkért. Nem gondoltam, hogy drágább (vagy legalábbis sokkal drágább) lenne, mint otthon, hiszen már más termékeknél és szolgáltatásoknál is rádöbbentünk, hogy pár kivétellel, szinte otthoni árakon tudunk bevásárolni vagy tv-t, internetet beköttetni.

Erre egy jó példa a tej. Igaz, hogy itt kint csak 3,5 %-os van, tehát nincs az otthon népszerű 2,8 vagy 1,5% -os, és nyilván ez az otthoni 3,5%-os tej árával egyezik meg és nincs lehetőség olcsóbbat venni, de az a döbbenetes, hogy ez még így is jobban megéri itt kint.

Ezt egy egyszerű – és nyilván nem szakszerű – táblázatban gyorsan fel is vázolom. Egy 3,5 %-os tej általában 300 Ft felett van otthon, míg itt kint 1€, ami jelenleg 324 HUF. Tehát vehetjük egyenlőnek, míg egy 1,5 %-os tejet otthon már 170 Ft-ért is lehet venni. Ezen kívül meghatároztam mindkét országban az átlagos fizetést (átlagost, és nem átlagfizetést!!!). Hozzáteszem, hogy ez Ausztriában a bevándorló Magyarok által kapott fizetés, egy osztrák sokkal többet keres, míg az otthoni fizetést a saját és az ismerettségi köröm tapasztalatai alapján lőttem be (tehát szigorúan tájékoztató jellegűek). Végül megnéztem, hogy ha csak és kizárólag tejet szeretnék vásárolni a fizetésemből, akkor hol hány dobozzal tudnék venni.

1,5%3,5%FizetésEnnyit vehetek
Magyarország170 Ft310 Ft180000 Ft580 db
Ausztria1 €1250 €1250 db
1,5 %-os tejből is csak 1058 dobozzal tudok venni otthon

Szóval a táblázat jól mutatja: míg itt kint 1250 doboz 3,5 % -os tejet tudok venni, otthon még az olcsó, 1,5 %-os tejből is csak 1058 db-ot, ha pedig hasonló minőségre vágyok, akkor be kell érnem 580 dobozzal. Nyilván ez nem egy pontos, mindent figyelembe vevő, cáfolhatatlan és reprezentatív példa, de mégis rámutat a lényegre. Ugyan ezt el tudtuk játszani az albérlettel és a benzinnel is. És akkor még nem vettük figyelembe, hogy az 1250€ fizetés mondhatni a minimálbér itt kint, míg otthon a 180000 Ft jóval felette van, és sok ismerősöm ennyit sem keres 8 órában, akármit is mutat a KSH.

De vajon a mobilokkal mi a helyzet? Talán már sejthető, hogy a cím valós, de azért kifejtettem bővebben is a videóban. 🙂

Megosztanád?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük