Mire jó egy belépő szintű okostelefon?

Lájkolj minket!

Ez a cikk a mobilarena.hu weboldalon megjelent cikkre próbál reflektálni. Nincs kétségem afelől, hogy a mobilaréna csapata tudja, hogy mit csinál, hiszen szakszerű cikkeket, teszteket és adatokat tesz közzé már évek, ha nem évtizedek óta. Magam is gyakran bújom az oldalukat, ha éppen telefonvásárlás előtt állok. Ez nem is ellenük szól, de mégis kiverte a biztosítékot ez a cikk nálam. Ha nem ezt olvasom el, akkor egy másik oldalon, hasonló témával kapcsolatos cikk tette volna ugyanezt. De hogy mi is a gond? Nézzük….

Formás a Nokia 2.3

Valójában már a cím az, amitől felment az agyvizem. E-szerint a Nokia 2.3 2-3 éve pont jó lett volna. Kérdem én, hogy mégis mire?! Szögezzük le, hogy ez egy belépő szintű telefon, jelenleg 40000 Ft az ára. Egy nagyon hasonló telefon van a háztartásban, hiszen a párom egy Nokia 2.2 tulajdonosa. Így tehát tudom, hogy mit tud, milyen gyors és mire használható ez a telefon. Annyi, hogy a 2.2 “csak” 5,7 colos képernyővel rendelkezik, míg az új már 6,2 collal büszkélkedhet. A kamerában is különböznek, Anita kénytelen beérni egy 13 megapixeles hátoldali kamerával, míg az új verzió már duplakamerás. Mindkét telefon Android 9-et futtat, de a 2.3 frissíthető lesz a 10-re. Ráadásul a Nokia az Android ONE operációs rendszert használja, tehát biztosak lehetünk benne, hogy mindig a legújabb frissítéseket kapjuk.

Nagyon nem szeretnék belemenni a részletekbe, hiszen akit érdekel, az el tudja olvasni az eredeti cikket, abból mindent megtudhat a hardverről. Ami az én problémám, hogy miért lett volna jó ez a telefon 2-3 évvel ezelőtt és miért nem jó manapság. 2-3 évvel ezelőtt tényleg nagyon jó kis telefon “lett volna”. Akkoriban pont a céges telefonom egy Samsung Galaxy j3 (2017) volt, aminek specifikációja sokban hasonlít. Kisebb kijelző, kisebb kamera, de ugyan az a processzor (kisebb órajellel) és hasonló gpu jellemezte. Ugyanúgy 2 Gb Ram volt benne, a belső tárhely pedig lényegtelen, hiszen mindegyiket lehet bővíteni. Nos, én imádtam azt a telefon! Tökéletes volt a mérete, egy kézzel is tudtam kezelni, csodálatos volt a képernyő és a szín, még az utcán is látható volt. Tudtam vele Facebookozni, böngészgetni, sms-ezni, telefonálni, fényképezni és használhattam rajta az appokat (duolingo, drops, acr stb…). Bevallom, hogy játszani nem szoktam a telefonon.

Galaxy J3 (2017)

Ez a telefon is, ahogy a két Nokia szereplőnk szintén, 4 magos processzorral rendelkezett. A J3 egyébként jóval drágábban debütált és sokáig tartotta is az árát, tehát inkább volt alsó középkategória (ami az árát illeti), de nézzük meg, hogy mit tud ma. A Nokia 2.2-őt párom tavaly ősz óta használja, és az az igazság, hogy ugyanúgy tud vele Facebookozni, böngészgetni, sms-ezni, telefonálni, fényképezni és használhatja rajta az appokat (viber, időkép, spotify, shazam stb…). Nagyobb a képernyője, mint a J3 volt, de még mindig kézre áll, vállalható. Nem mondom, hogy a legszebb képernyő amit valaha láttam, és erős napfényben azért kell egy kicsit mozgatni, hogy lássunk valamit. Nem mondom, hogy csodaszép képeket lehet vele lőni, ahogy 4k-s vlogvideót sem ezzel készítenék. Azonban hétköznapi használatra – amire valljuk be, hogy a legtöbben telefont vásárolunk -, nem csak ma, de még két-három év múlva is tökéletesen meg fog felelni.

A cikk szerzője azt írja, hogy “Reméltem, hogy 2020-ra a belépőszint teteje megszabadul a négymagos hardverektől, vagyis inkább hozzátesz még négy processzormagot, és ezt szerencsére jó pár telefon megteszi nekünk”. Ezzel csak az a baj, hogy ha megkérdezek 10 embert, hogy mégis hogyan és mivel használja ki a 8 magos processzort, akkor nem fog tudni válaszolni. Mert akár tetszik, akár nem, a legtöbben azért vásárolnak telefont, hogy facebookozhassanak, instagrammozhassanak, telefonáljanak, üzeneteket küldjenek és youtube videókat nézzenek rajta. Ezt pedig a négy maggal pont ugyan úgy megtudjuk tenni, mint a 8-cal. Lehetséges, hogy a szakértő lát különbséget a sebességben: “2 GB RAM-mal nem csoda a keservesen lassú alkalmazáskezelés és a lomha reakcióidő – a kamera például 3-6 másodperc alatt indul.” Most kézbe vettem az asszony Nokiáját és megnéztem ezt a lomha és lassú reakcióidőt. Valóban, lehetséges, hogy a Facebook vagy Spotify nem 1 hanem 2-3 mp alatt indul, aláírom. A kamera tényleg lassabb, 5 mp alatt indult. De amint elindult, már ugyan úgy használható, mint bármelyik más telefonon. Akadásnak, lomhaságnak nincs jele. De tudom, tudom…. az a pár másodperc. A jó k..@{@{{}@ életbe, mégis hogy lehet az a legnagyobb problémánk, hogy 5 másodperc alatt nyitja meg a telefon a kamerát és nem 1 másodperc alatt????????

Elnézést, tűrtőztetem magam. Csak nem elég, hogy a reklámok azt sugallják, hogy béna vagy, ha nem veszel meg egy több százezer forintos mobilt, csak azért, hogy nagyobb képernyőn nézhesd ugyan azt (ami el sem fér a kezedben és rohadt kényelmetlen használni), pont ezek miatt a tesztek miatt kapnak plusz löketet, megerősítést a fiatalok és idősek egyaránt: le kell cserélni az őskövület két éves telefonomat, hogy újra elő merjem venni szégyenkezés nélkül mások előtt.

Miért kell ezt? Miért kell azt sugallni, hogy ez a telefon nem életképes a mai piacon? Hogy aki ilyet vesz az hülye? Hogy aki ilyet használ, az béna? Mert ezek a cikkek a reklámokkal együtt pontosan ezt sugallják. És megveszik a drágább telefont, kicsúfolják ésvagy lenézik a másikat, hogy neki ilyen van. Mert csak négymagos, nem készít tökéletes szelfit és nem vetekszik egy tablet méretével. Talán el kellene gondolkodni, hogy valójában mire használjuk a telefont és mire van szükségünk. Talán aszerint kellene vásárolnunk, hogy mi felel meg a saját igényeinknek és melyik kényelmes a számunkra, nem pedig aszerint, hogy mit vegyek azért, hogy ne nézzenek le. Hogy haladjak a kórral.

Fontos, hogy mindenki a saját igényeit mérje fel. Aki hivatásszerűen vlogol, aki rendszeresen játszik a telefonon a legújabb játékokkal, akinek a munkája elengedhetetlenné teszi a nagy és részletgazdag kijelzőt vagy erős hardvert, az vegyen nyugodtan egy ennek megfelelő készüléket. Mert szüksége van rá. De ahhoz, hogy néha elindítsd az angry birds-öt, hogy egész nap a Facebookon, Instagramon, TikTokon lógj vagy messengeren, viberen, whatsappon tartsd a kapcsolatot a világgal, nem kell a legújabb telefon, és pláne nem kell 1-2 évente lecserélni.

Amikor utoljára Nokia telefonom volt, még Windows Phone 8.1 futott rajta. Tudjátok, hogy mit csináltam azzal a telefonnal? Facebookoztam, vibereztem, híroldalakat böngészgettem, telefonáltam, fényképeztem és néha játszottam az Angry Birds 2-vel. Ez 7 évvel ezelőtt volt. Mennyit fejlődött azóta a technika…. kár, hogy ugyan arra használjuk. És közben jól tele szemeteljük a Földet. Mert így menők vagyunk.

Lumia 620 – Máig használnám, ha élne még a platform

Természetesen ez egy szubjektív vélemény, de fontosnak tartom, hogy rájöjjünk: nem egy új telefontól leszünk menőbbek vagy boldogabbak. Ezek használati tárgyak, és teljesen felesleges a reklámoknak és ezen cikkeknek bedőlni. Ha ma egy 4-5 éves telefonon vígan el tudom intézni ugyan azt, amire a legújabb készüléket is használnám, akkor miért adnék ki egy csomó pénzt a semmire? Hogy menő legyek? Annyira nem vagyok gazdag.

Óvjuk meg a Földet a felesleges hulladékoktól és legyünk tudatos fogyasztók!

Mészáros István

Megosztanád?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük